Cursussen
Inleiding SAVE A BACK (SAB) is een voor de Europese markt aangepaste versie van het in de Verenigde Staten door fysiotherapeut wijlen Gib Gimbel ontwikkelde programma ter preventie van rugklachten. SAVE A BACK is gebaseerd op de theorieën van de Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut Robin McKenzie, wiens ideeën over de behandeling van rugklachten steeds meer worden toegepast. In Nederland en België volgden tot op heden ruim 10.000 artsen en fysiotherapeuten een McKenzie cursus.
Kenmerken SAVE A BACK richt zich op drie kernpunten, te weten:
 • preventie van rugblessures en rugklachten
 • omgaan met en verminderen van bestaande rugklachten
 • behandeling van rugblessures
De eigen verantwoordelijkheid van de werknemer staat hierbij centraal.
Cursusinhoud Inhoudelijk wordt ingegaan op basis anatomie en pathologie, belasting van de ligamenten, facetgewrichten en tussenwervelschijven. Specifiek wordt ingegaan op andere manieren van tillen, trekken, duwen en zitten. Kenmerkend hierbij is het handhaven van de lendenlordose, de normale kromming van de lage rug. De gewichtheffertechniek dient als uitgangspunt. Naast de lage rug krijgen ook nek en schouders de nodige aandacht. Oefeningen voor ‘doe-het-zelf-therapie’ completeren het geheel.
Deskundigheid De uitvoering van het SAVE A BACK programma is in handen van daartoe opgeleide en bevoegde instructeurs met bedrijfsfysiotherapeutische achtergrond.
Opties SAVE A BACK kent de volgende opties voor trainingen:
 • SAVE A BACK I.
  Een vier uur durende training binnen uw bedrijf voor 18¹)-30 medewerkers. Kosten €.79,= per deelnemer.
 • SAVE A BACK II.
  Een dagtraining binnen uw bedrijf voor 15¹)-18 medewerkers met tenminste zeven uur effectieve cursustijd. Kosten €.119,= per deelnemer. Als SAB I, maar met uitgebreid oefenen van arbeidshouding en -beweging gericht op de werkomstandigheden in uw bedrijf.
 • SAVE A BACK III.
  Een follow-up op SAVE A BACK I en II voor 15¹)-18 medewerkers waarin, naast een korte terugblik, vooral praktisch oefenen gericht op uw bedrijfsactiviteiten centraal staat. Duur twee uur. Kosten €.49,= per deelnemer. Bij meerdere, aansluitende trainingen op één dag €.39,=.
 • INTRODUCTIETRAINING.
  Voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers een SAVE A BACK I of II introductietraining voor één groep, waarbij personen die moeten beslissen over volgende sessies, dienen deel te nemen. Kosten 50% van de normale tarieven.
 • SAVE A BACK OPEN.
  Individuele werknemers laten deelnemen aan één van onze seminars à €.129,= p.p., inclusief lunch, koffie en thee. De duur is zes uur. De deelnemers kunnen mensen zijn die in het verleden al rugklachten hebben gehad en zij die risico lopen tijdens hun werk. Daarnaast kunnen, ter oriëntatie, ook personeelsfunctionarissen, veiligheidskundigen en (para)medici deelnemen.
Alle prijzen zijn exclusief reiskosten instructeur vanaf diens standplaats op basis van €.0,30 per kilometer en exclusief 21 % omzetbelasting.
Activiteiten SAVE A BACK Europe is een zelfstandige zusteronderneming van het Amerikaanse SAVE A BACK Inc. en verzorgt sinds 1989 cursussen gericht op het voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat ten gevolge van arbeid.
Naast het geven van cursussen is SAVE A BACK gespecialiseerd in:
 • Werkplek risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) fysieke belasting.
 • Onderzoek en advies ter verbetering van werkplek en lichaamshouding.
 • Zitinstructie.
 • RSI-cursussen.
 • Individueel fysiotherapeutisch spreekuur voor chronische en acute rugpatiënten.
De doelgroepen van SAVE A BACK bevinden zich op elke willekeurige werkplek.

Wetenschap: SAVE A BACK is wetenschappelijk geëvalueerd onder auspiciën van emeritus prof. dr. ir. Ch. J. Snijders van de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

¹) Het minimum aantal deelnemers dat zal worden gefactureerd.